Mies, joka ei saanut työnteosta tarpeekseen

Yhä useampi suomalainen jatkaa työntekoa vielä eläkeiän saavutettuaan. Raimo Hälinen aloitti eläkkeelle jäätyään työt konsulttina. 73-vuotias Hälinen nauttii työnteosta ja on eläkkeellä löytänyt vihdoin tasapainon työn ja vapaa-ajan välillä.

Raimo Hälinen istuu neuvottelupöydän ääressä työpaikallaan Hyvinkään vanhalla villatehtaalla. Tämä mies on monen ammattilainen. Hän on tietojenkäsittelyn ja markkinoinnin asiantuntija, kansantaloustieteen maisteri, filosofian tohtori, yrittäjä ja villatehtaan tiloissa majaa pitävän Keto Softwaren strateginen konsultti.

Hälinen nimittää itseään työnarkomaaniksi. Hän aloitti työnteon heti kansakoulusta päästyään eikä ole sen koommin lopettanut. Ei, vaikka eläkevuosia on kertynyt mittariin jo viisi.

Eläkeläisestä strategiseksi konsultiksi

Hälinen jäi virallisesti eläkkeelle 66-vuotiaana, tammikuussa 2012. Tuolloin hän työskenteli tietotekniikan opettajana Hämeen ammattikorkeakoulussa. Työuran varrelle oli mahtunut opettamisen lisäksi esimerkiksi talvi tukkimetsässä nuorena miehenä, oman toiminimen perustaminen ja kaksikymmentä vuotta erilaisissa johtotehtävissä kaupan alalla.

Työnteosta Hälinen ei kuitenkaan ollut vielä saanut tarpeekseen. Opettamista hän jatkoi vielä vuoden päivät. Ja jo maaliskuussa, vain kolme kuukautta virallisen eläkkeen alkamisesta, Hälinen teki oman toiminimensä alla markkinointia Keto Softwarelle.

– Työ on iso osa identiteettiäni. Minun sukupolveni varmaan on aika paljon identifioitunut työn kautta, Hälinen miettii.

Hälisen päätös ei nykypäivänä ole harvinainen. Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan eläkkeellä työskentely on lisääntynyt viime vuosina. Tilastojen mukaan vuoden 2016 lopussa 63–67-vuotiaista vanhuuseläkkeen saajista noin kymmenen prosenttia työskenteli eläkkeen ohessa.

Vuonna 2017 toteutetun kyselytutkimuksen mukaan joka kolmas 54–62-vuotias suomalainen harkitsee työskentelyä vanhuuseläkkeen ohella.

Keto Softwaren konsultiksi ryhtyminen oli Häliselle oikeastaan melko luonteva ratkaisu, sillä hän oli tehnyt yhteistyötä yrityksen kanssa jo vuosia ennen eläkkeelle jäämistä. Eräs Hälisen oppilaista sattui olemaan yksi Keto Softwaren perustajista. Työkaluja yritysten innovaatioprosessiin tarjoava yritys tarvitsi joukkoonsa uusia koodareita. Hälisen oppilaat puolestaan tarvitsivat yrityksen, jossa voi tehdä opinnäytetyön.

Elinikäinen oppija ja opettaja

Eläketurvakeskuksen asiantuntijan Anu Polvisen mukaan vanhuuseläkkeellä työskentelyyn voi olla useita syitä. Syynä voi olla esimerkiksi oman talouden tai sosiaalisten kontaktien ylläpitäminen, halu tehdä jotakin hyödyllistä tai työn tekeminen silkasta työn ilosta. Kaksi jälkimmäistä syytä motivoivat myös Hälistä.

Keto Softwaressa työskentelee joukko nuoria ohjelmoinnin lupauksia, joille Hälinen tahtoo jakaa omaa osaamistaan. Hän kertoo nauttivansa siitä, kun näkee nuorempien osaavan ja onnistuvan.

– Konsulttina mietin, miten yritys menee eteenpäin, jotta nuorten työpaikat säilyvät. Kun kerran ammattitaitoa löytyy, niin miksen sitä käyttäisi ja jakaisi.

Myös itsensä kehittäminen on Hälisen mukaan kimmoke työnteolle. Työn kautta hän oppii ja näkee edelleenkin uusia asioita. Hän on yksi niistä ihmisistä, joita sanonta “elinikäinen oppiminen” kuvaa paremmin kuin hyvin. Tohtoriksi Hälinen valmistui 64-vuotiaana.

– Ajatuksena oli alun perin käydä yliopistossa korottamassa 80-luvulla suorittamani maisteritutkinnon arvosanaa, mutta tuttu professori sanoi, että kyllähän tästä nyt väitöskirja tehdään, Hälinen naurahtaa.

Eläketurvakeskuksen Polvisen mukaan työtilanne ennen eläkkeelle jäämistä vaikuttaa työskentelyyn eläkkeellä. Kokoaikaisessa tai osa-aikaisessa työssä ollut henkilö jatkaa hommia eläkkeellä todennäköisemmin kuin vanhuuseläkeläinen, jolla on taustalla esimerkiksi työttömyyttä.

Hälinen komppaa Polvista. Kun on melkein koko ikänsä tottunut paiskimaan hommia, olisi toimettomaksi jääminen voinut olla haastavaa. Hän kertoo, että ei missään vaiheessa oikeastaan ole pitänyt vaihtoehtona sitä, ettei tekisi eläkkeellä minkäänlaista työtä.

– Semmoista on tutkittu, että jos tällainen työnarkomaani jäisi eläkkeellä laakereilleen lepäämään ei sitä sitten yhtäkkiä enää osaisi tehdä mitään. Ja voi siinä elinikäkin lyhentyä, kun ei pysy aktiivisena.

 

Oman kalenterinsa herra

Ennen eläkkeelle jäämistä Hälisen kalenteri saattoi olla täynnä aamusta iltaan, ja välillä oli vaikea tehdä eroa työn ja vapaa-ajan välillä. Nyt Hälinen määrittelee itse työaikansa.

– Eläkeaikana työskentelyssä eniten olen nauttinut ajankäytön hallinnasta. Nyt voin itse valita, mihin osallistun ja kuinka paljon. Pystyn tekemään juuri sitä, mikä tuntuu kivalta.

Töitä hän kertoo tekevänsä noin puolet kuukauden päivistä ja lähes vuoden ympäri. On kuitenkin yksi vuodenaika, jona Hälistä ei töissä nähdä, ja tästä hän ei tingi. Kesät Hälinen pelaa golfia.

– Kesäaikaan golfaaminen on minulle henkireikä, ja kentälle pitää päästä. Vaimo aina sanoo, että kun innostun jostain, innostun aina liikaa. Golf houkuttaa ja koukuttaa. Se tuo tasapainoa.

Golfin lisäksi Hälisen intohimona on matkailu, jolle eläkkeellä on jäänyt aiempaa paremmin aikaa. Hän lähtee vaimonsa kanssa matkalle kolme tai neljä kertaa vuodessa.

– Matkustaminen on ollut aina tärkeää. Kun lähtee katsomaan maailmaa, saa irrotettua ajatukset työstä, Hälinen miettii.

Ulkomaat vetävät miestä puoleensa sellaisella voimalla, että kun vaimo muutaman vuoden kuluttua jää eläkkeelle, saattaa kotimaaksi vaihtua Espanja. Voi olla, että silloin tämä työnarkomaani vaihtaa kunnolla vapaalle. Ja mikä parasta, Espanjassa golfia voi pelata vuoden ympäri.

Eläkesäästämisessä tärkeintä on aloittaminen – Näin kartutat, hoidat ja nostat eläkesäästöjä

Eläkkeelle 2040? Aloita säästämien nyt

Satsaa eläkepäiviisi Nordea Futuren avulla

Nordea Future on vaivaton tapa aloittaa eläkesäästäminen. Säästäjän tarvitsee ainoastaan päättää, kuinka paljon hän haluaa kokonaisuudessaan säästää sekä milloin säästöjä ruvetaan nostamaan. Pankki puolestaan sijoittaa rahat ja hoitaa säästöjä.

Future joustaa säästäjän elämäntilanteiden mukaisesti ja matkan varrella säästösummaa ja nostoajankohtaa on mahdollista muuttaa. Tarvittaessa säästämisestä voi myös pitää taukoja. Pitkäjänteinen säästäminen myös palkitaan, sillä säästöt kerryttävät bonusta alusta alkaen!

Teksti: Oona Kansi

Kuvat: Johanna Taskinen

Kopioi sivun linkki: