Metsänomistajat merellä – uuden oppimista risteilyllä Riikaan

Jotta metsänomistaja voisi hoitaa omaa osuuttaan vihreästä kullasta mahdollisimman tuottoisasti, on tietämyksen kartuttaminen erittäin tärkeää. Metsäristeily Itämeren aalloilla on oiva tapa oppia uutta, täydentää vanhoja tietoja sekä tavata tuttuja ja muita samanhenkisiä ihmisiä.

Tallinkin M/S Baltic Queen täyttyi 6.–8. kesäkuuta 2015 yli 1 500 metsänomistajasta, jotka saapuivat eri puolilta maata Nordean ja Metsä Groupin järjestämälle seminaariristeilylle Helsingistä Riikaan.

Yksi risteilyn osallistujista oli espoolainen metsänomistaja Lauri Forsström, joka lähti metsäristeilylle vaimonsa kanssa. Risteily oli Forsströmille jo toinen, tosin edellisestä metsäristeilystä ehti vierähtää jo kymmenisen vuotta. Nyt oli sopiva hetki yhdistää kiinnostava ja ajankohtainen asiasisältö virkistävään viikonloppuun Itämeren aalloilla sekä historiastaan kuuluisassa Riiassa.

– Riiassa ilma suosi. Siellä oli jo kesä, toisin kuin Suomessa. + 22 °C ja t-paitakeli, Forsström summaa.

Uusi Kemera-laki ja Äänekosken biotuotetehdas kiinnostivat

Forsström omistaa itse talousmetsää useammilla metsätiloilla Etelä-Suomesta aina Oulunjärven korkeudelle saakka. Hänelle metsänomistaminen on puhtaasti liiketoimintaa: puiden kasvattamista ja myymistä sekä siten taloudellisen hyödyn tavoittelua.

– Se, mihin puuta saa kaupaksi, kiinnostaa aina. Risteilyllä kuulimme hyviä uutisia muun muassa massapuun käytöstä sellun ja paperin valmistukseen, Forsström kertoo.

Risteilyn kiinnostavinta antia olivatkin hänen mukaansa metsänomistamiseen liittyvät aiheet, kuten Metsä Groupin metsänhoitopäällikkö Juho Rantalan puheenvuoro uudesta kestävän metsätalouden määräaikaisesta rahoituslaista (Kemera-laki) sekä Metsä Fibren tehtaanjohtajan Camilla Wikströmin luento Äänekosken biotuotetehtaasta.

Mahdollisuus henkilökohtaiseen neuvontaan

Tällä kertaa Forsström ei itse hakenut risteilyltä kovin konkreettisia neuvoja metsänomistukseen liittyviin taloudellisiin päätöksiin. Sen sijaan moni muu metsänomistaja kaipasi apua esimerkiksi verotukseen ja perinnönjakoon liittyvissä asioissa, joista heillä heillä oli hyvä mahdollisuus keskustella risteilyn aikana metsä- ja talousasiantuntijoiden kanssa.

Lakimies ja varatuomari Kari Aalto Nordean varallisuudenhoidosta osallistui metsäristeilyllä Kuka perii ja kenet? Metsä perintönä -paneeliin ja vastasi sen lisäksi risteilyvieraiden kysymyksiin.

Aallon mukaan kysymykset liittyivät enimmäkseen verotusasioihin sekä siihen, miten jakamattoman kuolinpesän omistamien kiinteistöjen kanssa tulisi menetellä. Monet kaipasivat myös lisätietoa kiinteistö-, maa- ja metsätilakaupoista, omaisuuden luovuttamisesta seuraavan sukupolven yli sekä hallintaoikeuden pidättämisen vaikutuksista luovutuksissa.

– Muutamat asiakkaat olivat itse piirtäneet selkeitä karttoja ja merkinneet kiinteistöjen pinta-alat rantarakennuspaikkoineen, joiden perusteella keskusteluja oli miellyttävä käydä varsin yksityiskohtaisin neuvoin, Aalto kertoo.

Tänä vuonna metsäristeilyn pääteemana oli "Metsästä kasvua ja innovaatiota". Ohjelmassa oli runsaasti mielenkiintoisia luentoja, tietoiskuja ja keskusteluja muun muassa metsän omistamisesta, metsänhoidosta, metsätilan perintöasioista sekä metsäalan näkymistä. Puhujina kuultiin useita metsä- ja talousalan asiantuntijoita ja vaikuttajia.

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kopioi sivun linkki: