Lapselle lahjaksi rahaa?

Moni isovanhempi ja kummi miettii paraikaa, mitä antaa lahjaksi lapselle. Jotain pitkäikäistä, josta olisi iloa tulevaisuudessa. Raha on mainettaan parempi lahja, ja vaihtoehtoja sen antamiseksi on useita.

Raha mielletään usein kylmäksi ja persoonattomaksi lahjaksi. Todellisuudessa tilin avaus tai rahastosijoitus ovat satsauksia lapsen tulevaisuuteen.

– Joku säästää kuukausittain, toinen taas kerran vuodessa merkkipäivän yhteydessä. Kolmas lahjoittaa vain kerran, vaikka ristiäislahjana, kertoo henkilökohtainen pankkineuvoja Heidi Turunen Nordean Kuopion konttorista.

Tili, rahasto vai osakkeita?

Tilin avaaminen lapselle on helpoin ja tavallisin tapa, jolla isovanhempi tai muu läheinen aikuinen muistaa lähipiirinsä uusinta vesaa.

Korot ovat tällä hetkellä kuitenkin alhaalla eikä tililtä saa tuottoa. Lahjan antajan kannattaakin harkita myös muita vaihtoehtoja.

– Viime vuosina rahastosijoitus on ollut pitkällä aikajänteellä tiliä kannattavampi valinta, Turunen vinkkaa.

Rahastoon voi tilin tapaan säästää kerran tai vaikka kuukausittain, ja säästämisen alkuun pääsee jo 40 eurolla kuussa.

Rahasto- tai osakesijoitusta harkittaessa kannattaa kääntyä Nordean sijoitusneuvojan puoleen. Neuvoja auttaa valitsemaan sijoituskohteen, jonka riski ja tuotto-odotukset sopivat lahjanantajan toiveisiin.

– Esimerkiksi korkorahastoihin sijoittaessa riski on pienempi kuin osakkeita sisältävissä rahastoissa. Mitä enemmän osakkeita, sitä suurempi riski ja tuotto-odotus, Turunen muistuttaa.

Varaa aika tapaamiseen!

Voit lahjoittaa ilman perintö- ja lahjaveroa

  • enintään 3 999 euroa kerran kolmessa vuodessa
  • enintään 1 333 euroa kerran vuodessa
  • enintään 111 euroa kerran kuussa
  • verovapaus on lahjoittaja- ja saajakohtainen

4 000 euron ja sitä suurempien summien kohdalla perintö- ja lahjavero on maksettava. Pankista saa neuvoja, kuinka lahjoittaa omaisuutta verotehokkaasti.

Teksti: Minttu Käenmäki

Kopioi sivun linkki: