Jäätelö päivässä vai säästöä syksyksi? Näin suomalaiset kuluttavat kesällä

Kesälomakausi on alkanut, mikä näkyy iloisten lomalaisten lisäksi suomalaisten rahankäytössä. Lue, miten suomalaiset kuluttavat kesällä ja poimi asiantuntijan vinkit kesälomabudjetin suunnitteluun.

Grilliherkut, mökkimatkat ja rippilahjat – mihin suomalaisten raha kuluu

Kesälomalla suomalaiset ottavat perinteisesti ilon irti elämästä. Nordean teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisten suosituin lomanviettotapa on kotimaassa matkailu. Moni viettää lomaa myös kotona, mökkeillen tai ulkomaanmatkoilla.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäisen mukaan kesälomalla kuluu rahaa usein arkea enemmän. Rahaa uppoaa matkakuluihin, mutta myös kotona vietettyyn aikaan panostetaan. Grilliin laitetaan hiukan parempia eväitä, ja vapaa-ajalla tulee käytyä useammin ulkona syömässä. Myös juhannuksesta alkavat alennusmyynnit houkuttelevat kuluttamaan. Kesälomalla ei yleensä eletä yhtä budjetoidusti kuin arkena, jolloin iso osa ajasta kuluu töissä ja muissa arjen askareissa.

– Sadepäivän viettäminen ostoskeskuksessa syö mitä luultavimmin enemmän rahaa, kuin jos saman ajan viettäisi työpaikalla, Kärkkäinen vertaa.

Kesä on myös erilaisten juhlien, kuten häiden ja rippijuhlien, aikaa. Niin juhlien järjestäjällä kuin juhlavieraallakin kuluu rahaa juhlavalmisteluihin, tuliaisiin ja lahjoihin.

Kärkkäisen mukaan festarit ovat nuorilla suuri menoerä. Lippujen lisäksi kustannuksia syntyy matkoista, majoituksista ja festivaalialueella tehdyistä ostoksista. Kesällä monet käyttävät ylipäätään enemmän rahaa kulttuuritapahtumiin.

Kuinka paljon suomalaiset käyttävät rahaa kesälomaan

Nordean tutkimuksen mukaan suomalaisperhe oli viime vuonna valmis käyttämään kesälomaansa keskimäärin 1380 euroa. Kulutuksessa oli kuitenkin suuria alueellisia eroja. Suurimmalla budjetilla kesälomaan varautuivat pääkaupunkiseutulaiset, jotka arvioivat lomansa hinnaksi noin 1760 euroa. Itä-Suomessa puolestaan lomaan suunniteltiin käytettävän keskimäärin 960 euroa.

Suomalaisten kesälomabudjetti oli viime vuonna pienin kymmeneen vuoteen, minkä taustalla Kärkkäinen näkee taantuman vaikutuksen.

– Kesäloma voi olla helppo paikka säästää. Tinkiminen esimerkiksi kesälomareissusta ei ole niin selkeästi pois päivittäisistä elämän menoista.

Tänä vuonna talousuutiset ovat olleet edellisvuotta positiivisempia, ja kuluttajaluottamusluvut vahvoja. Luotto talouteen voikin näkyä tänä kesänä suurempina lomabudjetteina. Toisaalta alkuvuodesta voimaan tullut lomarahojen leikkaus julkisella sektorilla voi Kärkkäisen mukaan pienentää lomaan käytettävää rahamäärää.

Säästöt, palkka ja luotto – miten loma rahoitetaan

Suurin osa tutkimukseen vastanneista kertoi aikovansa rahoittaa kesäloman palkkatuloilla, mutta moni suunnitteli maksavansa kesämenojaan myös säästöillä. Harvempi suomalainen uskoi maksavansa kesän menot luottokortilla.

Kärkkäisen mukaan ennen kesälomaa monen suomalaisen rahoitussuunnitelmat voivat kuitenkin olla optimistisia. Syksyllä saatetaan huomata, että suunniteltua suurempi osa lomasta maksettiinkin esimerkiksi luotolla. Seuraavaan kesälomaan kannattaakin alkaa varautua heti syksyllä.

– Mitä aiemmin säästämisen aloittaa, sitä varmemmin säästöön kertyy summa, joka riittää koko loman ajaksi. Jos säästämiseen herää vasta keväällä, voi riittävän summan kasaan saaminen olla haastavaa.

– On mukavampaa säästää seuraavaan lomaan, kuin maksaa syksyisin pois edellistä lomaa. Säästämisen myötä ajatukset voivat silloin tällöin kääntää jo seuraavaa lomaa kohti, mikä piristää syksyn pimeinä hetkinä, Kärkkäinen vinkkaa.

Kärkkäisen mukaan erillinen kesälomakassa on hyvä ratkaisu joko konkreettisesti erillisen tilin muodossa tai ainakin ajatuksen tasolla. Alle vuoden mittaiseen säästämiseen sopii esimeriksi Nordean EtuTili, jolle korko lasketaan päivätason mukaan.

Kesäloman budjetti on hyvä suunnitella etukäteen. Kärkkäinen neuvoo tarkastamaan tilannetta myös kesäloman aikana.

– Lomalla on hyvä pysähtyä hetkeksi ja käydä läpi, miten budjetissa on siihen mennessä pysytty. Näin varmistetaan, ettei lomalta palatessa vastaan tule yllätyksiä, ja ettei rahaa ole kulunut suunniteltua enemmän.

TNS Gallup tutki Nordean toimeksiannosta kesäloman kustannuksia Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa internet-paneeleja käyttäen. Tutkimusaineisto kerättiin 9.5.2016 - 16.5.2016. Suomessa tehtiin kaikkiaan 1 020 haastattelua 18–65-vuotiaiden ikäryhmässä. Lue lisää tutkimuksesta: Suomalaisten kesälomabudjetti pienin kymmeneen vuoteen.

Mobiilipankissa hoidat päivittäiset raha-asiasi helposti ja turvallisesti myös kesälomareissulla. Lue lisää mobiilipankista ja lataa sovellus.

Ihmetteletkö joskus, mihin kaikki rahat oikein kuluvat? Kun tiedät tulosi ja menosi, voit paremmin tasata kausiluonteisia menoja. Lue lisää talouden suunnittelusta ja tee itsellesi budjetti

Teksti: Oona Kansi

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: