Anna nuorelle lahjaksi sijoitus tulevaisuuteen

Päivitetty 4/2018. 

On taas se aika vuodesta: Sukulaislapset juhlivat ripille pääsyä sekä valmistujaisiaan, mutta mitä lahjaksi? Entäpä jos lahjoittaisit käteisen tai tavaroiden sijasta rahastolahjan tai osakkeita? Näin se onnistuu.

Helppo rahastosijoitus on suosittu lahja

Rahastosijoittaminen kasvattaa suosiotaan, ja samalla yhä useampi haluaa antaa rahasto-osuuksia myös lahjaksi. Rahastosijoitus on hyvä tapa muistaa esimerkiksi nuorta, koska rahasto-omistus ei vaadi tietämystä pörssikursseista. Parhaassa tapauksessa nuoressa syttyy kipinä tavoitteelliseen talousajatteluun ja sijoittamiseen. Rahastolahjan antaminen on helppoa. Valitse, teetkö kertalahjoituksen vai lahjoitatko joka kuukausi vaikka 5o euroa, ja vieraile sitten konttorissa tai soita asiakaspalveluun. Muista varmistaa etukäteen, että sinä ja lahjansaaja olette asiakkaina samassa pankissa.

Valitse lahjaksi hyvin hajautettu rahasto

Sukulaislapsen sijoitustavoitteita on vaikea arvata, joten lahjaksi kannattaa valita helppo ja hyvin hajautettu rahasto. Mainioita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Säästäjän rahastot, joita löytyy kuusi erilaista, erilaisilla tuotto-odotuksilla ja riskitasoilla.  Varainhoitaja hoitaa rahastoa päivittäin lahjansaajan puolesta, joka voi keskittyä seuraamaan rahaston tuoton kehittymistä.

Osakelahjassa on omat niksinsä

Osakelahjassa on hieman rahastolahjaa enemmän huomioitavaa. Ensinnäkin sekä lahjansaajalla että -antajalla pitää olla arvo-osuustili eli sähköisten arvopapereiden säilytystili, jotta osakkeita voi siirtää lahjanantajalta -saajalle. Kun lahjoittaa osakkeita, pitää aina kirjata lahjakirjaan niiden määrä ja laji, eli esimerkiksi 10 kappaletta Kone Oyj:n osakkeita. Lahjakirjan allekirjoittavat sekä lahjanantaja että -saaja tai alaikäisen edunvalvojat.

Muista lahjavero, jos lahjan arvo on 5000 euroa tai enemmän

Jos lahjan arvo on 5 000 euroa tai enemmän, lahjan saajan pitää maksaa lahjavero tämän summan ylittävältä osalta. Osakkeiden arvo määrittyy siirtohetken pörssikurssien mukaan. 5 000 euroon lasketaan myös muut mahdolliset lahjoitukset, jotka lahjansaaja on saanut samalta lahjoittajalta kolmen vuoden aikana. Lahjaveroilmoitus pitää tehdä verottajalle kolmen kuukauden kuluessa lahjoitushetkestä. Lahjaveroilmoitus kannattaa tehdä, vaikkei 5 000 euron raja täyttyisi, koska näin osakkeiden arvo on helppo todistaa tarvittaessa myöhemmin verottajalle.

Verotusmielessä on järkevää antaa vanhat, voitolla olevat osakkeet lahjaksi

Kun osakkeiden arvo nousee, niihin voi kertyä paljonkin luovutusvoittoveroa. Esimerkiksi isovanhemmilla voi olla vanhoja osakkeita, joiden arvo on moninkertaistunut. Tällöin voi olla verotusmielessä järkevää lahjoittaa voitolla olevia osakkeita vaikka lapsenlapsille, jolle tulee maksettavaksi vain mahdollinen lahjavero.

Osakelahja voi vaikuttaa oikeuteen saada opintotukea

Osakkeista voi kertyä opiskelijalle pääomatuloja, eli esimerkiksi osinkotuottoa tai luovutusvoittoa, joka syntyy osakkeiden myynnistä. Jos antaa esimerkiksi ylioppilaalle lahjaksi mojovan osakepotin, lahja saattaa rajoittaa hänen oikeuttaan saada opintotukea. Jos siis aiot lahjoittaa opiskelijalle osakkeita suurella summalla, muistuta häntä jo etukäteen, että hänen kannattaa kysyä Kelalta luovutusvoiton vaikutuksista opintotukeen ennen osakkeiden myymistä.

Juttua varten on haastateltu asiantuntijajohtaja Henna Karjalaista ja lakimies Lauri Lainetta Nordeasta.

Teksti: Pauliina Suominen

Kopioi sivun linkki: