Blogi: Vihdoinkin sain tehtyä sen

Työpöytäni sekamelska oli jo pitkään ärsyttänyt minua. Tärkeistä papereista oli muodostunut pöydän kulmalle kasoja, joiden väleistä pilkahtavat sanomalehdet värittivät muuten valkoista kokonaisuutta. Kynät, kumit ja muut toimistotarvikkeet olivat siirtyneet aina askeleen lähemmäs kattoa uusien papereiden kasvattaessa kasoja.

Viime viikolla otin vihdoin itseäni niskasta kiinni ja järjestin puolen vuoden edestä papereita paikoilleen. Työpöydän siivous oli lopulta vain vajaan puolen tunnin urakka. Olin silti onnistunut vitkuttelemaan siivouksen aloittamista usean kuukauden ajan. Miksi aloittaminen on monesti niin vaikeaa?

Aloittamisen vaikeus voi saada meidät tekemään huonoja valintoja myös raha-asioissa. Käyttäytymistieteen tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset valitsevat helposti oletusvaihtoehdon, vaikka se olisi muita vaihtoehtoja huonompi. Tämä johtaa esimerkiksi siihen, että ihmiset säästävät vähemmän kuin haluaisivat. Säästämisen suhteen oletusvaihtoehtona kun on olla säästämättä ollenkaan ja tämän muuttaminen vaatii aktiivisen päätöksen.

Yhdysvalloissa käyttäytymistieteilijät pohtivat kuinka eläkesäästämistä voitaisiin edistää tekemällä siitä automaattista. Tämän työn tuloksena rakennettiin eläkesäästöohjelma, jossa työntekijät sitoutuvat siihen, että tietty osuus kaikista tulevista palkankorotuksista laitetaan eläkesäästöön ilman erillistä päätöstä. Idea on siinä, että tekemällä säästämisestä automaattista, tulee säästäneeksi ikään kuin huomaamattaan. Sama malli toimii myös säännöllisessä säästämisessä, jossa tililtä siirretään automaattisesti esimerkiksi 50 tai 100 euroa kuukaudessa säästöihin ja sijoituksiin.

Säästämisen lisäksi aloittamisen vaikeus toimii esteenä menojen karsimisessa. Joskus pienellä vaivalla voisi olla mahdollista saavuttaa suuria säästöjä. Esimerkiksi sähkösopimukset, vakuutukset ja matkapuhelinliittymät kannattaisi kilpailuttaa tasaisin väliajoin. Kilpailuttaminen vaatii kuitenkin aktiivisen päätöksen, kun taas nykyisiin sopimuksiin tyytyminen on automaattista ja helppoa.

Automaation lisäksi aloittamisen vaikeutta voi tutkitusti helpottaa asettamalla jahkailulle kustannuksen. Kun tekee julkisen lupauksen esimerkiksi työpöydän siivoamisesta, on päätöksestä vaikeampi peräytyä. Tähän voi vielä yhdistää rahallisen kannustimen lupauksesta vetäytymisestä. Tätä tutkittua apukeinoa hyödyntämällä ajattelin pitää huolen siitä, että työpöytäni pysyy jatkossa siistinä. Teen tässä julkisen lupauksen, että jos työpöytäni ei ole joka kuun alussa siisti, tarjoan koko osastolleni pullakahvit. Tätä kirjoittaessani päätin myös kilpailuttaa sähkösopimukseni ja aloittaa säännöllisen eläkesäästämisen – ehkä ensi kuussa. 

Kolme vinkkiä helpottamaan aloittamisen vaikeutta 

  • Jos aloittaminen on vaikeaa, tee määräajalla varustettu julkinen lupaus. Julkinen lupaus tekee jahkailusta vaikeampaa.
  • Tee säästämisestä säännöllistä ja automaattista.
  • Palkitse itsesi kun saat tehtyä työn, jonka aloittaminen oli vaikeaa.

Bloggaaja: Olli Kärkkäinen

Olli Kärkkäinen toimii Nordeassa yksityistalouden ekonomistina. Työssään hän tutkii talouden ilmiöitä yksilöiden ja perheiden näkökulmasta. Arjen ekonomisti -blogissa käsitellään sitä, kuinka ekonomistien opit soveltuvat arjen ongelmien ratkaisemiseen.

Bloggaaja: Olli Kärkkäinen

Kopioi sivun linkki: